Skridskobild
Växla bild   
Logotyp

Friluftsfrämjandet i Flen

Välkommen till Friluftfrämjandets långfärdsskridskoåkare i Flen!
Vi lever i "sjöriket" mitt i Sörmland och har ofta nära till skridskoisar strax utanför stadens hank och stör. Så snart det finns åkbar is ordnar vi turer de flesta lördagar och söndagar och ibland även på vardagar.

Du kan följa oss på Facebook: Långfärdsskridskoåkarna i Flen

Skridskoturer

Friluftsfrämjandet i Flen (FF Flen) ordnar ledarledda skridskoturer många vardagar, de flesta lördagar, söndagar och övriga helgdagar så snart det finns åkbar is. Småsjöarna uppe i Mälarmården lägger sig tidigt och premiärturen sker ibland t o m i början av november (rekord 25 oktober!). Sedan blir det turer på mer närliggande sjöar som Långsjön (Yxtaholm) och den spännande Nedingen. När vintern kommer på allvar åker vi ofta på Båven, en av Sveriges allra finaste skridskosjöar. Ibland förläggs turerna på lite längre avstånd: Sörmlandsskärgården, Mälaren, Västmanland eller t o m Norra Vättern. Skridskonätet och kontakter med israpportörer i andra föreningar ger god information om var det finns åkbara isar.

Skridskois är alltid "färskvara" och information om turerna lämnas på vår telefonsvarare, oftast med en förvarning ett par dagar i förväg och inför helgen på torsdagskvällen. Definitiv information lämnas kvällen före aktuell tur.

Beroende på isförhållanden och ledartillgång kan vi utlysa turer för olika åkarkategorier (nybörjare, långsam, medel och snabb). Grupp "medel" finns alltid.

Medlemskap

Är du intresserad och nybörjare är det viktigt att du kommer med redan på de tidiga turerna på småsjöarna. Då finns bäst möjlighet att få hjälp med utrustning (injustering av skridskor m m) och åkteknik och du kan åka i din egen takt och så länge du vill.

Om du läst så här långt är det dags att kontakta Hilding Back (huvudledare långfärdsskridsko) på tel 0157-146 31 alt 073-035 64 30 (e-post hilding.back@telia.com) för vidare information och medlemskap.

Är du redan medlem i Friluftsfrämjandet så kostar det 50 kr per hushåll att bli medlem i skridskosektionen. Om du inte är medlem i Friluftsfrämjandet så är avgiften 200 kr per hushåll.

Utrustning

För att du ska få följa med på turen kräver vi viss utrustning av säkerhetskaraktär:
- Isdubbar, högt upphissade under hakan
- Dubbla ispikar/skridsko-/skidstavar
- Ryggsäck (min 35 liter) med midjerem och grenband
- Komplett ombyte vattensäkert packat i ryggsäcken
- Visselpipa (ej metall)

Dessutom rekommenderas räddningslina (viktigt att du kan komma åt den utan att ta av ryggsäcken) och linförlängare (till midjeremmen) med karbinhake samt mobiltelefon i vattentätt fodral. Använd gärna knäskydd, armbågsskydd och hjälm.

I ryggsäcken har du förstås även packat thermos med varm dryck och tilltugg. Två fikapauser brukar vi ofta hinna med. Förstärkningsjacka för att må gott under fikapausen är också viktig.

Saknar du skridskor har vi ett mindre antal (även pjäxor) för uthyrning. Kontakta i så fall Hilding Back på tel 0157-146 31/073-035 64 30.

Resa till isen

Samling sker på parkeringen på Prins Wilhelms torg i Flen (150 m sydost om järnvägsstationen), vanligen kl 09:00, men ibland kl 10:00. Ibland har vi en extra samlingsplats längs vägen. Detta meddelas i så fall i telefonsvararen.

Vi samåker i egna bilar och medåkande betalar 5 kr per mil till föraren.

Skridskoledare

Hilding Back 0157-146 31 (huvudledare)
Thor Andersson 0157-146 39
Lennart Lundqvist 0157-306 19
Per-Olof Ottosson 0157-151 21
Göran Duhan 0150-170 91
Gunilla Waldemar 0157-330 76

Jukka Väyrynen 070-638 22 82

Senaste Isobservationerna

Skridskobild