Iskongress 2010 - XVII International Ice Messenger Conference

Långfärdsskridsko i Västerås, LiV, inbjuder din förening till Iskongress i Aros Congress Center, Västerås, 23-24 januari 2010. Kongressen är ett samarrangemang med föreningen Skridskonätet.

LiV:s åkområde är huvudsakligen Bergslagen norr om Västerås i norra Västmanland och södra Dalarna och Mälaren väster om Enköping. Det gör att vi med flera klimatzoner kunnat erbjuda is även varma vintrar som 2007-2008.

Program

Fredag 22 januari - Isspaning för intresserade tillsammans med ledare från LiV. Syftet är att finna lämpligt åkområde för söndagens skridskoåkning. Spaningsturen startar kl. 09.00 från Lögärängsbadets bilparkering vid Sjöhagsvägen, Västerås, med möjlighet till anslutning vid startplatsen. Alla grupper åker i humant tempo, anpassat efter gruppens deltagare.

Grupp 1. Vikingarännets plogade bana, med start i Skokloster. De som åker direkt till startplatsen bör vara vid Skoklosters parkering kl. 10.00 (ring gärna och meddela ledaren). Ledare Göran Johansson, 070-684 73 85.

Grupp 2. Vikingarännets plogade bana, med start i Sigtuna. De som åker direkt till startplatsen bör vara vid kaféet i hamnen kl. 10.00 (ring gärna och meddela ledaren). Resande som kommer till Västerås med buss och tåg hämtas upp kl. 09.00 av turens ledare Urban Levin, 070-514 08 11.

Grupp 3. Vikingarännets plogade bana, med start i Kungsängen för åkning norrut. De som åker direkt till startplatsen bör vara vid banans början vid Ryssgraven kl. 10.00 (ring gärna och meddela ledaren). Ledare Rolf Ericson, 073-941 16 45.

Grupp 4. Inledande spaning på Norra Björkfjärdens snötäckta is, med start från Härjarö badplats. Därefter Vikingarännets plogad bana, med start i Kungsängen för åkning söderut. De som åker direkt till startplatsen bör vara vid Härjarö badplats kl. 10.00 (ring gärna och meddela ledaren). Ledare är Sten Stabo, 070-532 04 14.

Ansvariga för planeringen av fredagens isspaning och söndagens skridskotur har varit Rolf Ericson (veckans israpportör hos LiV), Urban Levin (transportsamordnare), Sten Stabo (israpportör LiV), Ivar Mortensen och Bengt Stridh (israpportör LiV).

Lördag 23 januari - 09.00-10.00 Anmälan och registrering. 10.00- Konferens. Lunch, fika och gemensam middag på kvällen ingår.
Lördag morgon kommer vi att definitivt presentera åkområdet för söndagen. Under lördag förmiddag kommer vi att ta upp anmälningar till söndagens bussresa, så att vi vet om vi behöver alla förhandsbeställda bussar eller inte. Vi behöver även veta om det finns de som kommer att ta sig på egen hand till Kungsängen och vill åka buss tillbaka till Kungsängen. Busspriset är 100 kr/person. Vi antar att en del deltagare inte vill åka tillbaka med bussen ända till Västerås. Det finns då två möjligheter. Endera följer man med bussen tillbaka till Enköpings järnvägstation eller också åker man med egen bil till startplatsen och tar sig hem på egen hand.

Under lördag förmiddag kommer vi också att ta upp beställningar på lunchpaket för söndagen. Aros Congress Center har erbjudit ett lunchpaket med baugette med kycklingröra, en dubbelmacka, juice, yoghurt, en chokladbit och termosfyllning på hotellet. Lunchpaketet kostar 100 kr/person, som betalas till Aros Congress Center, som också ger ut ett kvitto. Lunchpaketen kommer att levereras till hotellen Best Western Hotel Esplanade och Hotell Arkad på söndag morgon.

Söndag 24 januari - 08.30-15.30 Skridskoåkning. Avfärd med bussar 08.30 från Fiskartorget (ligger ca 200 meter väster om Aros Congress Center), Västerås, och hemkomst 15.00 till Västerås.

Turen kommer att gå Vikingarännets plogade bana.
Start sker i Kungsängen vid Ryssgravens södra ände. De som åker med egna bilar till startplatsen ska vara på plats 09.45. Vi har ingen möjlighet att invänta deltagare som kommer för sent. Tänk på att det säkert kommer att vara många skridskoåkare på plats på söndag och att det därmed kan vara ont om bilparkeringar.

Turen kommer att i första hand gå till Sigtuna, med utvikning till Erikssund tur och retur från Sigtuna. Vid åkning i humant tempo tar det ca 2,5 timmar inklusive en rast till Sigtuna enligt fredags spaningstur. Troligen kan de snabbare grupperna hinna till Skokloster. Från målplatsen kommer vid behov en buss att gå tillbaka till Kungsängen för de som åkt med egna bilar till Kungsängen. En annan (bättre?) möjighet för bilåkarna är förstås att åka tillbaka till Kungsängen på skridskor från Sigtuna.

Tidplan för söndagens turer
08.30 Avfärd Fiskartorget, Västerås.
09.45 Ankomst Kungsängen. De som tar sig dit på egen hand måste hålla denna tid.
12.00 Repet går vid Sigtuna för de som tänkt åka till Skokloster (minst 15 minuters promenad krävs förbi Erikssund).
13.00 De som åker till Sigtuna lämnar isen i Sigtuna hamn. De som ska åka buss till Kungsängen väljer denna buss.
13.15 Bussarna går till Skokloster.
13.30 De som åker till Skokloster lämnar isen.
13.45 Avfärd från Skokloster. En buss går till Kungsängen. En buss stannar vid behov vid Enköpings järnvägsstation på vägen tillbaka till Västerås. En buss går direkt till Västerås.
15.00 Ankomst Västerås.
Vid behov kan planeringen ändras, om det exempelvis visar sig att det skulle bli svårt att hinna till Skokloster. Antalet bussar hänger förstås också på hur många som kommer att delta i söndagens turer.

Program (pdf-fil, senaste uppdatering gjord 2010-01-22).

Föredrag under Iskongressen
Här finns lördagens föredrag som pdf-filer.
Inledning. Bengt Stridh.
Åkmöjligheter i Skridskosveriges hjärta. Bengt Stridh.
Funktionella användandet av Skridskonätet. Mats Dahlgren.
SIG Skridskonätets säkerhetsinformationsgrupp. Johan Porsby.
SIG - Framtida inriktning. Johan Porsby.
SIG. Sessionsanteckningar.
Friluftsfrämjandet. Bo Sköld.
Hemsida på Skridskonätet. Carl-Gunnar Franzén.
Vad gör en IT-kontakt. Palle Zetterstrand.
Sjöräddningssällskapet. SSRS Västerås.
Skridskoatlasen och vattenregistret. Olov Bergqvist och Mark Sjöstrand.
Ringar på fruset vatten. Rebecca Stenberg.
Rapporter från isen. Steven Jörsäter.

Välkommenprgram. Charlie Rydell.
LiV Ledarutbildning. Kjell Björk.
LiV Ledarbrist. Anders Tengstrand.
LiV Utbildningsschema Mall. Kjell Björk.
LiV Ledaregenskaper Sammanst 2009. Kjell Björk.
Israpportorer Sessionsanteckningar. Gunder From.
Utbildning Sessionsanteckningar. NN.
LedarbristSessionsanteckningar. NN.
LiV Checklista Krishantering. NN.

Anmälda

Anmälda till och med 2010-01-22 (MS Excel-fil).

Har ni några frågor kan ni hör av er till LiV, liv-iskongressgrupp@skridsko.net.

Isläget

Västra Mälaren är rejält insnöad och oåkbar. Detta gäller i än högre grad trakterna närmast norr om Västerås, exempelvis vackra Klotenområdet. Däremot var det bra förhållanden på de stora fjärdarna på östra Mälaren till och med den 17/1. Det snöfall som kom den 18/1 komplicerade läget. På Prästfjärden och Norra Björkfjärden kom det ca 3-5 cm nysnö och under den kan ligga tunt med mer eller mindre hård och drevad snö som åstadkommer ett och annat fall (fredagens spaningstur renderade i en sprucken läpp). Det finns en risk att även nysnön kommer att drevas om det blir blåsigt. Därför har vi valt att ta det säkra före det osäkra och förlägga söndagens skridskotur till Vikingarännets plogade bana, som är snöfri och i tämligen gott skick. Sträckan från Kungsängen upp till Kairobadet är bra. Sigtunafjärden hyfsad. Ekoln i norr mycket bra.
Däremellan halvskapligt det vill säga lite knölig stöpis men ändå åkbart.Det finns förvånansvärt lite sprickor.

Mediabevakning

22/1: Sveriges Radio P4 Västmanland. Reporter Terje Lund. 021-49 52 577. Intervju i direktsändning med Bengt Stridh, vid Hässlösundet. Om du vill lyssna på inslaget går du in på Sveriges Radio P4 Västmanland, välj Lyssna igen i vänstra menyn, välj sändningen kl. 08.30-09.00 den 22/1 (inslaget startar strax efter 08.40).

23/1: Reporter Helena Bergenhamn, 0732-58 97 56, från Vestmanlands Läns Tidning (VLT) besöker Iskongressen. Internationella iskongressen öppnad i Västerås. Artikel i VLT 25/1: Internationella iskongressen öppnad i Västerås.

Artikel i Aftonposten, Norge: Kulturforskjeller på isen.

Ett pressmeddelande skickades till Tvärsnytt, TV4, VLT (Västerås Läns Tidning), Västerås tidning, P4, Enköpingsposten och Eskilstunakuriren den 18/1.

Meny för lördagen

Förmiddag: Kaffe och smörgås från kl. 09.00.
Eftermiddag: Kaffe och kanelbulle.
Lunch: Stekt strömming, potatismos, lingon och bröd.
Middag:
- Thaikryddad soppa med räkor och bröd.
- Grillad fläskfilé, rostad potatis och rotfrukter med babyspenat, vitlöks- och paprikaaioli.
- Glass med chokladtopp.

Specialkost finns till de som angett det i anmälan.

Vatten, lättöl och kaffe finns på borden vid både lunch och middag. De som önskar vin eller starköl till middagen köper det i baren. Ingen försäljning av drycker sker vid borden. Baren kommer att öppna innan kl 19.00.

Middagen hålls i Aros Congress Center på bottenvåningen.

Kl. 23.30 ska vi vara ute ur Aros Congress Center.

Praktiska detaljer

Aros Congress Center ligger bara ett par hundra meter från Västerås centralstation. Det går därmed utmärkt att åka tåg till Iskongressen. Hitta till Aros Congress Center

• Anmälan görs via gruppanmälan per klubb. Bindande anmälan via mailad ifylld blankett till LiV:s kassör.
Anmälningsblankett (kräver MS Excel).

Anmälda till och med 2010-01-22 (MS Excel-fil).

• Pris vid betalning före 2009-12-31 (OBS! Ändrat datum): 1050 SEK inkl. lunch, två fika och middag den 23:e januari. Senare anmälan 1350 SEK, absolut senaste anmälan 2010-01-12! Betalning sker till plusgiro 4870385-4, ange klubb och Iskongress!
• Hotellbokning görs direkt till hotellen, uppge anmälningskod Iskongress 2010. Hotell med förbokade platser till avtalade priser finns på konferenshemsidan fram till 2009-12-11.
• Söndagens åkning sker med abonnerade bussar, vilka betalas på plats till självkostnadspris (100 kr/person). Aros Congress Center har ordnat lucnhpaket för söndagen, som kommer att kosta 100 kr/person.

Logi

Kodbokning – Skridskokonferens – ej reserverade rum släpps 6 veckor innan ankomst.
Vänligen notera avbokningsregler gällande hotellrummen och att eventuell kostnad för sen avbokning belastas kunden.

Avbokningsregler
75% av överenskommet pris vid avbokning senare än 4 veckor före första ankomstdag. 100% av överenskommet pris vid avbokning senare än 2 veckor före första ankomstdag.

Nedanstående hotellpriser gäller Pris/pers/natt inkl. moms (helg)

Best Western Hotel Esplanade
Domkyrkoesplanaden 2, Västerås
Tel. 021-10 12 00, esplanade@acc.se
Enkelrum inkl. frukostbuffé 620:-, Dubbelrum inkl. frukostbuffé 423:-

Hotell Arkad
Östermalmsgatan 25, Västerås
Tel.021-12 04 80, info@hotellarkad.se
Enkelrum inkl. frukostbuffé 620:-, Dubbelrum inkl. frukostbuffé 423:-/LiV
Arrangörskommittén bestående av Maria Lindén, Anders Tengstrand, Gunnar Porsby och Ola Kasimir.
Genom Bengt Stridh, ordförande i LiV.

Ändrad 2014-09-24